Ratunaga

Zoo Negara menolak tuntutan salah urus, mencabul

PETALING JAYA: Zoo Negara telah menolak dakwaan salah urus yang dibuat oleh bekas doktor haiwan yang mendakwa mereka tahu mengenai pengurangan pembayaran makanan, pilih kasih kakitangan, dan mengantongi kutipan tiket selama tempoh mereka.
Tuduhan itu timbul setelah adanya laporan yang mengatakan bahawa kebun binatang, yang dikendalikan oleh Persatuan Zoologi Malaysia, memiliki dana yang cukup untuk bertahan hanya beberapa bulan.
Rosly @ Rahmat Ahmat Lana, timbalan presiden masyarakat itu, mengatakan bahawa kebun binatang itu telah berusaha untuk menarik aliran pengunjung yang berterusan sejak dua dekad yang lalu.
Peningkatan internet sebagai sumber maklumat dan hiburan, dan peningkatan jumlah tarikan seperti pusat membeli-belah dan taman tema di Lembah Klang telah mempengaruhi pendapatan kebun binatang, katanya.
Dia menggambarkan tuduhan pilih kasih sebagai jenis yang akan mendapat status “legenda bandar”.
Rosly berkata, kebun binatang mempunyai polisi untuk memberikan kenaikan gaji tahunan kepada semua pekerja tetap 5-6% berdasarkan prestasi kebun binatang, dengan kenaikan pangkat berdasarkan pencapaian tahunan pekerja.
Mengenai pembelian makanan, dia mengatakan ada jawatankuasa pemerolehan khusus yang memperoleh bekalan dari vendor terkemuka. “Pencurian tidak mungkin.”
Mengenai pengumpulan koleksi gerbang, yang disebutnya “tidak berasas,” Rosly mengatakan kebun binatang itu sekarang memiliki sistem tiket automatik yang dipantau setiap hari oleh pasukan keuangan.
Tuduhan salah urus zoo dikemukakan oleh bekas doktor haiwan S Vellayan dan Reza Singam dalam temu bual FMT. Mereka meminta pemeriksaan semula pengurusan kebun binatang, dan mendesak agar kebun binatang itu diambil alih oleh unit pemerintah.
Mereka juga meminta laporan tahunan terperinci diterbitkan, seperti yang dilakukan sebelumnya.
Bagaimanapun, Rosly mengatakan bahawa masyarakat zoologi tidak diminta untuk mendedahkan maklumat kewangan kepada orang ramai, tetapi hanya kepada anggota yang berdaftar pada mesyuarat tahunan mereka.
Mengenai masa depan kebun binatang, Rosly berkata: “Kami sedang berunding dengan pihak berkepentingan yang berkaitan seperti Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli dan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia, serta dengan anggota Persatuan Malaysia Taman Zoologi dan Aquaria akan menghasilkan rancangan jangka pendek, jangka sederhana dan jangka panjang.
“Sehingga itu, pelbagai inisiatif pengoptimuman biaya dilakukan untuk mengurangkan biaya operasi harian kami dengan mengenal pasti peluang yang tepat dan membuat keputusan berdasarkan data.”
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular