Ratunaga

Ucapan Agong bukti kesahihan kerajaan PN

PETALING JAYA: Pemimpin Perikatan Nasional mempertahankan kesahihan pentadbiran dengan menyebut ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat sebagai bukti.
“Ucapan Yang Mulia adalah bukti yang jelas mengenai kesahan kerajaan Perikatan Nasional, yang dibentuk berdasarkan peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan prinsip-prinsip raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen yang diamalkan di negara ini,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama.
https://www.facebook.com/astroawani/videos/566642487322549/
Kenyataan itu ditandatangani oleh presiden PPBM Muhyiddin Yassin dan pemimpin BN, PAS, GPS, PBS dan STAR.

Para pemimpin, dalam ucapan terima kasih kepada raja atas ucapannya, mengatakan kata-katanya memberi kekuatan dan semangat kepada pemerintah untuk terus melayani rakyat.

“Keutamaan pemerintah adalah memenuhi kepercayaan yang diberikan kepada kita untuk memastikan kesejahteraan rakyat dijaga. Sebagai pemerintah Yang di-Pertuan Agong, Perikatan Nasional akan selalu mematuhi kehormatan baginda dengan sentiasa menginginkan kesejahteraan rakyat diutamakan. ”
Dalam ucapannya pada hari Isnin, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah bahawa dia telah menggunakan kuasa perlembagaannya untuk menyelesaikan krisis politik yang dicetuskan oleh pengunduran mantan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad yang menyebabkan kejatuhan pemerintahan Pakatan Harapan dan pelantikan Muhyiddin sebagai perdana menteri.
 
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular