Ratunaga

Tidak mungkin semua rakyat Malaysia mendapat vaksin Covid-19 pada akhir 2021

PETALING JAYA: Seorang pakar kesihatan telah menyuarakan keraguan bahawa semua rakyat Malaysia akan diberi vaksin terhadap Covid-19 pada akhir tahun depan walaupun banyak jenama vaksin mungkin ada.
Dr Tharani Loganathan, pakar kesihatan awam di Universiti Malaya, menyifatkan vaksin itu sebagai komoditi yang berharga dan mengatakan kerajaan mungkin perlu terlebih dahulu menghadiri kumpulan berisiko tinggi seperti barisan hadapan atau individu berisiko tinggi yang mempunyai penyakit bersama dan juga warga tua.
“Oleh itu, definisi mengenai siapa yang menjadi barisan hadapan dan siapa yang berisiko mendapat jangkitan Covid-19 yang teruk mesti dijelaskan dengan jelas,”
“Peruntukan vaksin harus adil dan telus. Pemerintah harus memiliki kriteria kelayakan yang jelas untuk memastikan vaksin mencapai kelompok sasaran tanpa kebocoran atau pembaziran. ”
Tharani mengatakan bahawa program vaksinasi itu mahal dan menambahkan bahawa setiap analisis kos harus mempertimbangkan kos sosio-ekonomi wabak tersebut seperti kehilangan pekerjaan dan kehilangan sekolah dan juga kos untuk sistem kesihatan.
Dia menyarankan agar vaksin dimasukkan ke dalam Program Imunisasi Nasional dan tersedia untuk semua warga negara.
Tetapi dia juga meminta vaksinasi pekerja asing dan pengungsi, mengatakan mereka berisiko tinggi dijangkiti.
Kelewatan memvaksinasi mereka akan menyebabkan kelewatan dalam mencapai kekebalan kawanan, katanya. “Jika mereka tidak divaksinasi, mereka akan tetap menjadi penampung virus di negara kita.”
Tharani berkata, majikan harus memikul tanggungjawab memvaksinasi pekerja asing di bawah pekerjaan mereka setelah vaksin itu tersedia untuk pembelian di sektor swasta.
“Sijil vaksinasi harus diwajibkan sebelum kembali bekerja,” katanya.
Tidak diketahui kapan vaksin akan disediakan di sektor swasta. Dunia masih dalam persaingan untuk mengembangkan vaksin yang selamat dan berkesan, dan Tharani mengatakan bahawa pembuatan dan penyebarannya ke seluruh populasi global akan menjadi cabaran besar.
Dia memberi amaran bahawa akan ada kesulitan dalam mencapai kekebalan kawanan kerana banyak pendatang di negara ini tidak berdokumen.
Dia mencadangkan agar pemerintah memberikan amnesti kepada mereka selama pandemi itu masih ada.
“Juga, pemerintah harus menawarkan jalan menuju regulasi migran tanpa dokumen, yang memungkinkan mereka mendapatkan izin kerja sementara, visa dan asuransi kesihatan.
“Memberi pilihan bagi bukan warganegara untuk membeli insurans kesihatan akan memungkinkan mereka untuk menyumbang dalam pembiayaan vaksinasi mereka.”
Malaysia telah menandatangani perjanjian pembelian awal dengan Pfizer untuk membeli 12.8 juta dos vaksin Covid-19nya. Ini akan merangkumi 20% penduduk Malaysia atau 6.4 juta rakyat Malaysia.
Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengatakan izin pengawalseliaan dari Pentadbiran Makanan dan Dadah AS dan Agensi Peraturan Farmasi Nasional Malaysia akan diperlukan sebelum vaksin Pfizer dapat digunakan di sini.
Dos akan disebarkan sepanjang tahun depan. Dilaporkan bahawa Pfizer akan memberikan satu juta dos pada suku pertama 2021. Ini akan diikuti pada suku berikutnya dengan 1,7 juta, 5,8 juta dan 4,3 juta dos.
Malaysia juga telah menandatangani perjanjian dengan kemudahan Covax, yang vaksinnya akan meliputi 10% penduduk Malaysia.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular