Ratunaga

Tidak ada masa yang lebih baik daripada sekarang untuk menegakkan undang-undang mengenai standard minimum untuk pendatang

Baru-baru ini, negara kita diliputi berita mengenai peningkatan jangkitan Covid-19 di kalangan pekerja asing.
Nampaknya telah mengikuti pola serupa di Singapura di mana kes-kes tempatan akan menurun tetapi lonjakan kes baru telah disumbangkan oleh pekerja asing.
Berdasarkan statistik kesihatan terkini, kumpulan jangkitan Covid-19 yang melibatkan pekerja asing telah dikesan di tiga tapak pembinaan dan juga di tiga depot imigresen. Lebih daripada 4,000 pendatang tanpa dokumen telah ditahan di depot ini kerana tidak memiliki dokumen perjalanan dan kerja yang sah dan diuji untuk Covid-19.
Keadaan ini tentunya telah menarik perhatian rakyat Malaysia untuk mengatasi krisis kesihatan ini. Ketika jumlah kes harian tempatan mulai mereda, ada yang mulai menyalahkan pekerja asing ini tetapi adakah wajar untuk melakukannya?
Mari kita lihat dahulu faktor-faktor yang tidak menyokong usaha mengurangkan penyebaran virus.
Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham, sebab utama adalah persekitaran tempat tinggal mereka yang sesak dan amalan kebersihan yang buruk.
Tetapi pekerja migran seharusnya bukan satu-satunya yang dipersalahkan kerana keadaan tersebut. Selain tidak menjaga kebersihan, kemungkinan pekerja tidak mempunyai pilihan selain tinggal di tempat yang sempit kerana gaji yang rendah atau kerana tempat penginapan telah ditentukan oleh pengusaha.
Perhatian juga harus diberikan kepada pihak majikan kerana mereka bertanggungjawab terhadap kebajikan pekerja. Pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) di tempat penginapan sama pentingnya dengan menerapkannya di tempat kerja.
Noor Hisham meminta para majikan untuk memastikan bahawa langkah-langkah menjauhkan fizikal di tempat tinggal pekerja ditangani dengan serius dengan meletakkan tempat tidur sekurang-kurangnya satu hingga dua meter antara satu sama lain, untuk mengelakkan penyediaan makanan dan penggunaan dalam kumpulan besar, untuk mengelakkan kesesakan tempat bersantai, dan untuk memastikan bahawa tandas dan kawasan sekitarnya dibersihkan dan dibersihkan.
Seperti yang dinyatakan dalam Akta Perumahan dan Kemudahan Minimum Pekerja 2019 yang telah dipinda, yang dijadualkan berkuat kuasa minggu ini untuk Semenanjung Malaysia dan Labuan, salah satu tugas dan tanggungjawab majikan yang berkaitan dengan keadaan semasa adalah di bawah Seksyen 24J:
(f) Untuk mengambil langkah-langkah pencegahan untuk mencegah penyebaran penyakit berjangkit seperti yang diperintahkan oleh Pegawai Perubatan Kesihatan sesuai dengan undang-undang bertulis yang relevan dan majikan harus, dengan perbelanjaannya sendiri, membuat pengaturan seperti yang diperintahkan oleh Pegawai Perubatan Kesihatan sehingga bahawa semua atau mana-mana pekerja diberi imunisasi terhadap sebarang penyakit berjangkit.
Sub-bahagian lain dari Seksyen 24J yang berkait rapat: (b) untuk mengambil langkah-langkah pencegahan yang diperlukan untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan pekerja.
Oleh itu, terdapat bukti bertulis yang menyatakan kewajiban majikan untuk mengambil tindakan dalam membendung penyebaran wabak Covid-19 di kalangan pekerja migran.
Tindakan yang tepat telah dilakukan sebelumnya dengan mewajibkan pekerja asing di semua sektor menjalani pemeriksaan Covid-19 setelah melihat peningkatan jumlah kes di tapak pembinaan.
Tetapi langkah pengesanan ini harus disertakan dengan langkah pencegahan untuk memastikan langkah menjauhkan sosial dapat dilakukan oleh pekerja asing iaitu untuk menyediakan tempat tinggal yang sesuai untuk mereka.
Pengumuman terbaru oleh Menteri Sumber Manusia M Saravanan telah meminta pemerintah memberikan tempoh tangguh tiga bulan hingga 31 Ogos bagi para majikan untuk mematuhi pindaan Akta Perumahan dan Kemudahan Minimum Pekerja.
Walau bagaimanapun, sifat pandemik yang mematikan yang boleh memperburuk keadaan semasa harus menjadi alasan utama bagi majikan untuk tidak menangguhkan pematuhan terhadap pindaan.
Pindaan-pindaan itu disahkan di Parlimen pada bulan Julai tahun lalu dan diwartakan pada bulan September sehingga jangka masa sejak itu semestinya memberikan masa yang cukup untuk para majikan.
Keputusan majikan untuk menangguhkan pematuhan akan sangat bertanggungjawab terhadap rakyat Malaysia yang membahayakan nyawa mereka dan juga pekerja asing.
Tambahan pula, kerana kebanyakan pekerja asing disewa untuk pekerjaan 3D (berbahaya, kotor dan sukar), mereka terdedah kepada persekitaran yang tidak bersih.
Kesedaran tentang keparahan pandemi juga perlu ditanamkan dengan mendidik mereka mengenai SOP di tempat kerja dan di tempat penginapan mereka.
Walaupun kami berharap kes Covid-19 Malaysia tidak seburuk Singapura, seperti yang dinyatakan oleh pakar kesihatan awam dengan Universiti Malaya, Dr Rafdzah Ahmad Zaki, persiapan segera perlu dilakukan kerana pekerja asing sudah merangkumi 15 hingga 30% daripada tenaga buruh, menurut pakar.
Oleh itu, Singapura harus menjadi pusat rujukan bagi Malaysia untuk mengambil pelajaran dan berfungsi sebagai panggilan bangun. Penguatkuasaan Undang-Undang yang dipinda tidak boleh ditangguhkan kerana bukan sahaja penting untuk mencegah penyebaran virus tetapi juga untuk kesejahteraan pekerja asing.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular