Ratunaga

Tidak ada laporan mengenai ketegangan Covid-19 UK baru, kata menteri kesihatan

KUALA TERENGGANU: Kementerian kesihatan belum menerima laporan mengenai varian baru virus Covid-19 di Malaysia yang dikesan di United Kingdom (UK) dan dikatakan lebih banyak menular.
Menteri Kesihatan Dr Adham Baba mengatakan jika ada laporan yang berkaitan dengan masalah itu, penjujukan genom akan dilakukan untuk mengenal pasti keberadaan varian tersebut serta mengambil tindakan untuk mencegah penyebarannya.
“Malaysia belum sepenuhnya membuka sempadannya kerana kita khuatir kes Covid-19 dari luar negara seperti ini akan berlaku. Sejauh ini, beberapa negara seperti Arab Saudi dan Jerman menangguhkan penerbangan dari United Kingdom kerana varian baru virus ini.
“Pada masa lalu, Malaysia harus menghadapi Sivagangga Cluster di mana mutasi D614G menjadikan Covid-19 lebih menular … oleh itu, kawalan sempadan negara sangat penting pada masa ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kompleks Psikiatri Hospital Sultanah Nur Zahirah di sini, hari ini.
Turut hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr Alias ​​Razak dan Pengarah Kesihatan negeri Terengganu, Dr Nor Azimi Yunus.
Sementara itu, Adham juga memuji kerjasama dan tindakan pantas antara kerajaan negeri Terengganu dan kakitangan barisan depan di negeri ini dalam mengasingkan dan merawat individu yang dikesan positif serta hubungan rapat mereka.
“Tindakan ini sangat berkesan untuk mengawal Covid-19 di Terengganu dan tahap kepatuhan penduduk juga sangat baik. Program Pengurangan Risiko Daerah (DRCP) yang dijalankan juga berjaya membuktikan bahawa tidak ada zon merah Covid-19 di Terengganu setakat ini.
Program COMBI (Communication for Change in Behavior) dan Kospen (Healthy Community Empower Nation) juga digerakkan untuk terus mendidik masyarakat agar mematuhi SOP (prosedur operasi standard) untuk membendung penyebaran Covid-19, ”katanya.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular