Ratunaga

Terlalu banyak kes, jadi mengasingkan diri terlebih dahulu, kata pesakit

Kementerian kesihatan merasa terharu dengan peningkatan mendadak dalam jumlah kes Covid-19 dan ketua pengarah Dr Noor Hisham Abdullah telah mendesak mereka yang menguji positif Covid-19 tetapi tidak simptomatik untuk mengasingkan diri sementara menunggu pegawai menghubungi mereka .
Noor Hisham berkata, kementerian kesihatan kini menangani sejumlah besar kes di Lembah Klang, yang menyebabkan masalah logistik dan kelewatan mengangkut pesakit ke hospital.
Beberapa hari kebelakangan ini, banyak pesakit mengadu menunggu lama untuk mengambil ambulans setelah mereka diuji positif. Malah, kumpulan netizen telah memulakan usaha mengumpulkan nama mereka yang masih menunggu panggilan dari hospital.
Noor Hisham berkata, keadaan serupa berlaku di Sabah, dan menambah bahawa kes empat digit setiap hari kebelakangan ini disebabkan oleh peningkatan ujian di kalangan pekerja asing.
“Pekerja asing tidak ada tempat untuk diasingkan … kami mempunyai ribuan di sini. Kami menambah jumlah katil menjadi 10,000, “kata Malay Mail.
Dia juga menasihati mereka yang mengasingkan diri untuk terus menghubungi pejabat kesihatan daerah mereka sementara menunggu untuk dibawa ke hospital.
Komen Noor Hisham muncul setelah seorang pemilik perniagaan menunjukkan bahawa tiga pekerjanya telah positif, namun belum dapat dihubungi oleh kementerian kesihatan.
Pemilik perniagaan itu juga mengatakan 15 pekerja lagi masih menunggu keputusan ujian, walaupun ada janji dari pihak hospital bahawa mereka akan menerima hasilnya dalam 24 hingga 48 jam.
Malaysia mencatatkan lebih dari 1,000 kes Covid-19 setiap hari, dengan 1,196 jangkitan dan satu kematian semalam. Jumlah kes di negara ini kini berjumlah 105,096, dengan 20,233 kes aktif pada masa ini.
Masalahnya telah berlanjutan dan semakin teruk baru-baru ini.
Noor Hisham mengatakan minggu lalu bahawa banyak makmal swasta tidak mempunyai integrasi data dengan sistem maklumat kesihatan awam dan ujian Covid-19 dari makmal boleh menyebabkan kelewatan.
“Jika hasil ujian di makmal swasta kembali positif, data perlu disatukan ke dalam sistem kami. Mereka harus memberitahu pejabat kesihatan daerah, dan tindakan tindak lanjut akan dilakukan secepat mungkin.
“Mungkin ada beberapa kekangan jadi untuk sementara waktu, tinggal di rumah,” katanya.
Sumber: Freemalaysiatoday
 

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular