Ratunaga

Singapore Airlines melaporkan kerugian hampir AS $ 150 juta

SINGAPURA: Singapore Airlines melaporkan kerugian tahunan hampir AS $ 150 juta pada hari Khamis, disebabkan oleh kejatuhan perjalanan udara yang disebabkan oleh wabak coronavirus, dan tanda terbaru mengenai kesan buruk wabak itu pada sektor penerbangan.
Kumpulan syarikat penerbangan – yang merangkumi anak syarikat SilkAir dan Scoot – mengalami kerugian bersih S $ 212 juta (AS $ 148 juta) untuk tahun kewangan yang berakhir pada 31 Mac, berbanding keuntungan S $ 683 juta tahun lalu.
Syarikat penerbangan itu kehilangan S $ 732 juta pada suku keempat, terutamanya disebabkan oleh penurunan pendapatan penumpang ketika krisis virus meletus.
“Ketakutan mengenai penyebaran virus, serta sekatan perjalanan global dan kawalan perbatasan, menyebabkan runtuhnya permintaan untuk perjalanan udara pada kuartal ini,” kata maskapai itu dalam laporan keuangannya.
Kejatuhan harga minyak baru-baru ini juga menyebabkan kerugian nilai bahan bakar sebanyak S $ 710 juta pada suku keempat.
Singapore Airlines mengurangkan kapasiti penumpang sebanyak 96% dari April hingga Jun dan mendarat sebahagian besar armada ketika orang berhenti terbang kerana wabak itu.
Pemegang saham majoriti syarikat penerbangan itu, dana pelaburan negeri Temasek, telah menurunkan berat badannya di sebalik pakej penyelamat untuk membantu syarikat penerbangan itu menghadapi wabak tersebut.
Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa menganggarkan bahawa syarikat penerbangan yang beroperasi di rantau Asia Pasifik akan kehilangan gabungan pendapatan AS $ 27.8 bilion tahun ini.
Badan perdagangan itu mengatakan bulan lalu bahawa lalu lintas udara global mengalami penurunan 52.9% pada bulan Mac berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu – “penurunan terbesar dalam sejarah baru-baru ini” – disebabkan oleh sekatan perjalanan yang berkaitan dengan coronavirus.
 
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular