Ratunaga

Sekolah di India ditutup sejak Mac. Kos untuk kanak-kanak meningkat.

India – Di ladang, orang dewasa memotong batang tebu yang menjulang tinggi, tetapi Mamta Jaysinge melakukan apa yang dia mampu. Anak berusia 12 tahun itu mengumpulkan batang berkayu di mana mereka jatuh dan mengikatnya ke dalam sebuah bundle setinggi dia. Kemudian dia mengangkatnya ke kepalanya dan membawanya ke trak menunggu.
Pada tahun lain, Jaysinge akan belajar di sekolah sederhana berhampiran kampungnya di barat India. Ia ditutup pada bulan Mac. Sekarang dia menghabiskan hari-harinya untuk mengambil air, memasak makanan dan mengangkut tebu.
Pembelajaran dalam talian tidak dapat dilupakan. “Kami berjuang untuk makan,” kata Jaysinge, “jadi bagaimana kita dapat mendapatkan telefon pintar?” Dia ketinggalan sekolah dan berharap dapat kembali sebaik sahaja dibuka semula. Sehingga itu, dia berkata, “Saya berusaha untuk membantu ibu bapa saya dengan cara yang saya mampu.”
Jaysinge adalah salah satu daripada puluhan juta kanak-kanak India yang tidak melihat bahagian dalam kelas sejak Mac, kekosongan yang dikatakan pendidik tidak ada sebelumnya dalam sejarah negara ini. Di metropolis utama seperti Mumbai dan Delhi, sekolah tetap ditutup selama sembilan bulan. Walaupun beberapa negeri telah membuka kembali sekolah menengah, mayoritas 320 juta pelajar India tinggal di rumah sebagai sebahagian daripada usaha memerangi wabak koronavirus.
Pakar mengatakan akibat penutupan sekolah terhadap pelajar yang paling rentan di negara ini – terutama gadis – boleh menjadi serius. Pelajar dari masyarakat miskin dan terpinggir menghadapi rintangan besar untuk meneruskan pendidikan mereka walaupun pada waktu biasa. Kini banyak keluarga mereka mengalami tekanan kewangan yang teruk kerana kontrak ekonomi India. Ketiadaan persekolahan yang digabungkan dengan penurunan pendapatan cenderung menyebabkan kadar pekerja anak dan perkahwinan kanak-kanak lebih tinggi.
“Bahkan setahun kehilangan pendidikan telah diakui mempunyai kesan ekonomi, kesihatan dan pekerjaan yang signifikan,” kata Vikram Patel, seorang profesor kesihatan global di Harvard Medical School yang membahagikan waktunya antara India dan Amerika Syarikat. “Bayangkan ketika anda menerjemahkannya menjadi puluhan juta kanak-kanak.”
Sekolah menyediakan jangkar kritikal untuk kanak-kanak seperti Jaysinge. Setiap musim sejuk, ibu bapanya menempuh perjalanan beratus-ratus batu selama enam bulan untuk bekerja di ladang tebu. Biasanya, mereka meninggalkannya dengan saudara-mara sehingga dia dapat belajar. Tahun ini, buat pertama kalinya, mereka membawanya bersama mereka.
Tidak jauh dari Jaysinge, Manohar Padwi yang berusia 14 tahun memasukkan tebu yang dicincang ke dalam trak yang sama. Pendidikannya juga tergantung pada benang. Sekiranya sekolah dibuka, ibunya berkata, Padwi akan pergi ke suatu tempat setiap hari dan sekurang-kurangnya akan menerima satu makanan yang dimasak. Sebaliknya, ibu bapanya memutuskan untuk membawanya bersama mereka untuk menuai hasil kerja. Mereka tidak mempunyai wang untuk membeli tiket untuk menghantarnya pulang walaupun sekolah dimulakan semula.
Pelajar seperti Padwi sudah ketinggalan dalam pelajaran. Tinjauan di seluruh negara oleh Yayasan Pendidikan Pratham bukan untung mendapati bahawa hanya kira-kira satu pertiga pelajar di luar bandar telah menerima sebarang bahan pembelajaran pada minggu sebelumnya. Walaupun penggunaan telefon pintar meningkat, kurang dari separuh orang India adalah pengguna Internet.
Peralihan ke pembelajaran jarak jauh menghasilkan “putus sekolah yang besar dan kerugian pembelajaran yang besar” yang akan mengurangkan potensi pendapatan generasi pelajar, Bank Dunia mengatakan dalam laporan baru-baru ini mengenai Asia Selatan.
Kesan lain mungkin memerlukan masa untuk muncul. Di India, sekolah juga bertindak sebagai landasan usaha untuk meningkatkan pemakanan dengan menyediakan makanan yang dimasak kepada pelajar, selalunya dengan protein seperti telur. Usaha itu juga ditangguhkan. Negara-negara telah berusaha untuk mengganti makanan tersebut dengan mengirimkan jatah atau wang tunai kepada keluarga, walaupun dengan tahap kejayaan yang berbeza-beza.
India mempunyai jumlah kes koronavirus kedua terbesar di dunia, tetapi jangkitan harian menurun dengan ketara dalam beberapa bulan terakhir. “Kita harus memprioritaskan pembukaan semula sekolah,” kata Patel, yang menyatakan bahawa iklim India akan membolehkan kelas luar di banyak negara. Tetapi anak-anak tampak “dibelanjakan untuk kesehatan orang dewasa.”
Bagi kanak-kanak perempuan, keadaannya amat sukar. Kerajaan India, organisasi multinasional dan kumpulan bukan untung telah bertahun-tahun berusaha untuk mengurangkan jurang pendaftaran sekolah antara budak lelaki dan perempuan, dengan beberapa kemajuan yang ketara. Kini keuntungan seperti itu “pasti berisiko,” kata Yasmin Ali Haque, wakil UNICEF di India.
Sumber: Washingtonpost
 

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular