Ratunaga

Sekatan jalan raya di sempadan negara

Sekatan di sempadan itu bertujuan untuk mengelakkan pencerobohan oleh warga asing dari negara jiran.
Dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini memfokuskan pada sekatan jalan raya (SJR) di sempadan negara dan negeri dan memantau pematuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).
Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, SJR di Johor kini berpusat di kawasan pesisir kerana kerajaan berusaha untuk mengekang kemasukan pendatang, dengan 39 SJR di semua daerah.
“Polis juga telah memberikan banyak khidmat nasihat kepada orang ramai di kawasan tumpuan serta pengusaha restoran dan banyak yang memahami SOP untuk bersama-sama memerangi penyebaran wabak COVID-19,” katanya di Ipoh.
“Sekatan jalan telah dikurangkan mulai hari ini dan tumpuan akan diberikan kepada pintu masuk ke Kedah kerana penyeberangan negeri belum disetujui,” katanya.
pHe bercakap kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Wakaf kepada Al-Quran oleh Yayasan Warisan Ummah Ikhlas, di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah di Alor Setar.
 
Sumber: Astroawani

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular