Ratunaga

Samsung memperluaskan pengeluaran LCD di Korea Selatan selama-lamanya

Samsung Electronics mengatakan pada hari Selasa bahawa ia akan memperbanyak pengeluaran panel paparan kristal cair (LCD) untuk TV dan monitor, kerana trend pandemik coronavirus di rumah menjadikan peningkatan permintaan.
Keputusan Samsung Display untuk memperluaskan pengeluaran LCD di Korea Selatan untuk jangka waktu yang tidak ditentukan menggantikan pengumumannya pada bulan Mac bahawa ia akan menamatkan semua pengeluaran pada akhir tahun ini untuk memberi tumpuan kepada teknologi yang lebih maju.
Samsung Display mengatakan panjang lanjutan akan bergantung pada keadaan pasaran. Pada akhir Oktober, pihaknya mengatakan bahwa pihaknya sedang mempertimbangkan perpanjangan jangka pendek.
Outlet media tempatan IT Chosun melaporkan pada awal hari Selasa bahawa pengeluaran akan diperpanjang satu tahun atas permintaan bahagian pembuatan set Samsung Electronics, dengan menyebut sumber industri teknologi yang tidak disebutkan namanya.
Jurucakap Samsung Display enggan mengulas mengenai laporan IT Chosun.
Trend tinggal di rumah yang dipicu oleh pandemi koronavirus menyebabkan lonjakan permintaan panel global pada suku ketiga tahun ke-30 pada suku ketiga tahun ini di tengah permintaan TV dan notebook yang lebih banyak, menurut firma penyelidikan teknologi TrendForce.
Bagaimanapun, firma itu menambah bahawa kemasukan lebih banyak kapasiti pengeluaran dari pembuat LCD China kemungkinan akan memburukkan lagi kekurangan bekalan tahun depan.
Samsung telah menghasilkan panel LCD di Korea Selatan dan China, tetapi pada awal tahun ini menjual saham terbesar di unit produksi LCD Suzhou kepada unit Teknologi Optoelektronik China Star TCL Technology Group Corp.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular