Ratunaga

Protokol baru untuk membebaskan pesakit Covid-19 lebih awal

Berikut adalah tajuk utama yang mungkin anda terlepas semalam, secara ringkas.
1. Kementerian Kesihatan akan menyemak semula protokol rawatannya untuk melepaskan pesakit Covid-19 setelah 14 hari, walaupun mereka masih positif untuk penyakit ini. Ini datang sebagai tindak balas kepada data baru yang menunjukkan bahawa pesakit ini tidak lagi menular pada ketika itu.
2. Di antara mereka yang akan segera dibebaskan di bawah protokol baru adalah atlet nasional Jackie Wong, yang telah dimasukkan ke hospital untuk Covid-19 selama lebih dari 70 hari tetapi masih berulang kali diuji positif penyakit ini.
3. Depot Tahanan Imigresen Bukit Jalil telah muncul sebagai kelompok Covid-19 kedua terbesar di Malaysia, dengan 281 kes dikesan setakat ini.
4. Berkuat kuasa hari ini, peraturan empat orang per kenderaan akan dibatalkan, dan kenderaan akan dibenarkan membawa seberapa banyak orang yang dibenarkan, selagi penghuninya adalah anggota keluarga yang sama.
5. Ketua Lembaga Getah Malaysia, Ahmad Nazlan Idris menafikan mempercepatkan kelulusan projek Pusat Teknologi Getah (RTC) bernilai RM100 juta di kawasan parlimennya di Jerantut, dengan mengatakan bahawa projek itu masih dirancang.
6. Dituduh menubuhkan pusat pemulihan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) di kawasan pilihannya sendiri, mantan menteri sumber manusia M Kulasegaran mengatakan bahawa projek itu sebenarnya terletak di kawasan lain.
7. Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia mengatakan, wabak baru-baru ini di asrama pekerja migran yang sempit menggarisbawahi kegagalan kerajaan untuk mengatur keadaan hidup di sana.
8. Penduduk di Taman Wadi Iman di Kok Lanas, Kelantan, menghabiskan cuti Hari Raya Aidilfitri untuk membersihkan diri setelah dilanda banjir kilat keenam dalam setahun. Sistem saliran yang rosak mesti dipersalahkan, kata mereka.
9. PAS mendesak agar pengeluaran dan penjualan minuman beralkohol dihentikan sehingga masalah pemanduan dalam keadaan mabuk dapat diselesaikan.
10. Organisasi Kesihatan Sedunia telah menangguhkan pengujian hidroksichloroquine ubat anti-malaria sebagai rawatan Covid-19 yang berpotensi sementara menunggu tinjauan keselamatan, tetapi Malaysia akan terus menggunakannya dengan pemantauan rapi untuk kesan sampingan.
 
Sumber: Malaysiakini

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular