Ratunaga

Pengangguran meningkat di Australia disebabkan oleh virus Covid19

SYDNEY: Australia dijangka mencatatkan kenaikan pengangguran setiap bulan kerana langkah-langkah pencegahan koronavirus, walaupun negara itu mulai secara perlahan-lahan meredakan peraturan menjauhkan sosial tersebut.
Angka pengangguran dari pejabat statistik negara akan memberikan gambaran jelas mengenai kesan pandemi terhadap ekonomi negara, yang telah mengalami pertumbuhan yang tidak putus selama lebih dari dua dekad.
Pada pendapat Reuters terhadap 16 penganalisis telah meramalkan kehilangan 575,000 pekerjaan pada bulan April, jumlah yang belum pernah terjadi sebelumnya yang akan menjadikan kadar pengangguran menjadi 8.3%, tahap tertinggi sejak 1997.
“Ini akan menjadi jumlah yang mengerikan,” kata Gareth Aird, ahli ekonomi kanan di Commonwealth Bank of Australia.
Jam kerja akan menurun, kadar pengangguran akan meningkat dan kadar penyertaan ditetapkan untuk menurun.”
Dan yang lebih buruk lagi dijangka, dengan Reserve Bank of Australia (RBA) minggu lalu meramalkan pengangguran akan mencecah sekitar 10% kerana ekonomi tempatan menyusut sebanyak 8% pada tahun hingga Jun.
Australia mengenakan langkah-langkah jarak sosial yang ketat pada bulan Mac untuk mengatasi wabak itu, menutup sempadannya kepada semua bukan warganegara dan memerintahkan orang untuk tinggal di rumah melainkan kerana urusan penting.
Pub, pusat sukan, perpustakaan dan bangunan awam lain ditutup sementara kafe dan restoran dibatasi untuk perkhidmatan bawa pulang.
Banyak kedai dan perniagaan lain yang tidak diperintahkan untuk ditutup secara eksplisit tetap bertindak sebagai tindak balas terhadap penurunan permintaan ketika orang tinggal di rumah.
Pegawai telah menguatkuasakan langkah-langkah penutupan dengan menyekat penyebaran virus.
Australia telah mencatatkan sekitar 7,000 kes Covid-19, termasuk 98 kematian, jauh di bawah tahap yang dilaporkan di Amerika Utara dan Eropah.
New South Wales, negara paling ramai penduduk Australia, pada hari Khamis melaporkan hanya empat kes baru menjelang penghapusan beberapa sekatan pada hari Jumaat.
“Peningkatan aktiviti ini bermaksud kes tambahan,” kata Perdana Menteri Gladys Berejiklian ketika 7 juta penduduk negeri itu bersiap sedia untuk meninggalkan rumah mereka tanpa alasan.
Kerajaan persekutuan mempunyai rancangan tiga langkah untuk menghapus semua sekatan jarak sosial menjelang Julai, tetapi pelaksanaannya sebahagian besarnya bergantung kepada pemimpin negeri dan wilayah individu.
Bendahari Josh Frydenberg mengatakan awal minggu ini bahawa pelonggaran sekatan akan meningkatkan produk domestik kasar sebanyak $ 9,4 bilion setiap bulan.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular