Ratunaga

Paris akan berada di bawah kawalan yang lebih ketat selepas sekatan dilonggarkan

Peraturan yang lebih ketat akan berlaku di Paris dan tiga wilayah timur laut yang lain di Perancis ketika negara itu melonggarkan sekatan bermula minggu depan.
Wilayah Perancis di Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté dan Great East, serta Paris dan kawasannya di sekitar Ile-de-France, ditandai “zon merah” oleh kerajaan kerana “coronavirus masih beredar” di sana, ujar Perdana Menteri Edouard Philippe pada hari Khamis kemarin.
https://youtu.be/3CehkXvxr3o
Sekatan itu akan dicabut di kesemua tempat kecuali wilayah luar negeri Mayotte, di mana keadaannya belum terkawal, tambah Philippe.
Kedai, perniagaan dan tempat budaya kecil seperti perpustakaan akan dibuka semula di Perancis pada 11 Mei. Kafe, restoran dan teater akan ditutup.
Walaupun sekatan akan dikurangkan, warga masih perlu meminta kebenaran perjalanan lebih dari 100 km dari rumah mereka, kata menteri dalam negeri Perancis pada hari Khamis. Mereka yang didapati melanggar peraturan ini akan didenda € 135.
Pada 2 Jun, peraturan akan dinilai semula, kata menteri itu, tetapi tidak akan diadakan acara dengan lebih dari 5,000 orang hingga September. Kira-kira 400,000 perniagaan akan dibuka semula.
“Kehidupan sosial dan ekonomi akan bermula lagi,” kata menteri ekonomi Perancis, Bruno Le Maire. Sempadan Perancis akan tetap ditutup untuk warga negara bukan EU sehingga diberitahu kelak.
Di Paris dan wilayah Ile-de-France, virus itu masih beredar, kata perdana menteri. Akan ada peraturan ketat mengenai pengangkutan awam dan orang-orang disarankan untuk mengurangi pergerakan minimum.
Di ibu negara Perancis, pekerja memerlukan dokumentasi dari majikan mereka untuk membenarkan menggunakan rangkaian pengangkutan di bandar ini.
Di Mayotte, perdana menteri mengatakan, wabak itu harus “dikendalikan” dan penutupan akan tetap berlaku buat masa ini.
Wilayah Perancis ditandai sebagai “zon hijau” kerana jumlah kes koronavirus yang semakin perlahan kami membenarkan membuka semula sekolah menengah, kafe dan restoran jika mereka tetap “zon hijau” selama tiga minggu selepas 11 Mei, kata Philippe.
Di kawasan “zon hijau”, taman dan sekolah menengah dapat dibuka semula mulai 18 Mei.
“Keadaan di Ile-de-France tetap memprihatinkan,” kata menteri kesihatan Perancis Olivier Véran.
“Perancis bersedia untuk memulakan ujian secara besar-besaran,” tambah Véran.
 
Sumber: Euronews

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular