Ratunaga

Naib Ketua Pemuda PKR mencabar Azmin Ali untuk pemilihan semula

Syed Badli Shah menentang Azmin untuk membuktikan bahawa orang-orang itu menerima ‘perbuatan khianatnya’.
Naib Ketua Pemuda PKR, Syed Badli Shah Syed Osman telah mencabar Azmin Ali untuk mengosongkan kerusi parlimen dan DUNnya.
Melabel bekas timbalan presiden PKR sebagai pengkhianat, Syed Badli (di atas) mengatakan Azmin mesti mengembalikan mandat kepada rakyat dan membuktikan bahawa rakyat masih menerimanya – melalui pemilihan semula.
“Saya mencabar Azmin untuk mengosongkan kerusi Parlimen Gombak dan juga kerusi DUN Bukit Antarabangsanya. Kembalikan mandat kepada rakyat.
“Dia harus membuktikan kepada rakyat bahawa tindakan khianatnya terhadap PKR diterima oleh rakyat dengan kembali untuk mengadakan pilihan raya,” kata Syed Badli dalam satu kenyataan.
Dia menambahkan bahawa Azmin, yang sekarang menjadi menteri perdagangan dan industri internasional, harus belajar mendapatkan mandat rakyat dengan cara yang terhormat.
“Tidak melalui pintu belakang,” katanya.
Syed Badli mengingatkan Azmin agar tidak bertindak “lebih suci daripada engkau” (berlagak suci) dengan menuduh orang lain gila kuasa apabila reputasinya sendiri tercemar kerana tindakan khianatnya terhadap Pakatan Harapan.
Bercakap di Kedah semalam, Azmin menasihatkan ahli politik agar tidak menyeret negara ke dalam krisis politik yang lain, sebagai tindak balas kepada spekulasi bahawa Harapan memiliki cukup banyak anggota parlimen di pihaknya.
“Kita tidak boleh diseret ke dalam krisis politik yang lain dan dijadikan korban, hanya kerana seseorang tergila-gila untuk berkuasa dan mahu menjadi perdana menteri,” kata Azmin.
Kematian Harapan digerakkan setelah Azmin dan sekutunya keluar dari PKR. Selepas itu, Muhyiddin menarik Bersatu dari gabungan itu.
Muhyiddin, yang mengangkat sumpah sebagai perdana menteri pada 2 Mac, membentuk perikatan Perikatan Nasional dengan BN, PAS dan lain-lain. Perikatan itu juga disokong oleh Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular