Ratunaga

MTUC mendesak kerajaan untuk mengenakan Peraturan Pekerjaan Darurat

Kerajaan harus membuat rancangan yang komprehensif untuk melindungi pekerja dari diberhentikan atau meminta pengurangan gaji mereka oleh majikan.
Malaysian Trades Union Congress (MTUC) semalam mendesak kerajaan untuk mengenakan Peraturan Pekerjaan Darurat, dengan melarang majikan memberhentikan pekerja mereka untuk jangka waktu tertentu, berikutan wabak COVID-19.
Setiausaha Jeneral MTUC, J Solomon berkata, kerajaan harus membuat rancangan komprehensif untuk melindungi pekerja daripada diberhentikan kerja atau meminta pengurangan gaji mereka oleh majikan yang tidak bertanggungjawab.
Solomon mengatakan mereka yang teruk terjejas ialah rakyat Malaysia sendiri dan pekerja migran, yang kebanyakannya mempunyai keluarga dan berasal dari kategori miskin tegar.
“Kami mendesak kerajaan agar memberi keutamaan keselamatan, pendapatan dan pekerjaan kepada mereka yang sudah mulai bekerja semul, “katanya.
Sementara itu, Presiden Pembangunan Sumber Manusia Untuk Kawasan Luar Bandar Malaysia (DHRRA) Saravanan M Sumahan berkata, “pekerja akan terus memainkan peranan penting ketika kita bergerak maju sebagai sebuah negara dalam memerangi COVID-19 dan meningkatkan masa penahanan negara kita selepas COVID-19. “.
It

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular