Ratunaga

Menteri Sabah dituduh bersubahat dalam perjanjian tanah Risda

KOTA KINABALU: Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah Peter Anthony hadir untuk kedua kalinya di mahkamah hari ini di mana dia didakwa bersubahat dalam perjanjian tanah Risda.
Adun Melalap, yang juga menghadapi lima tuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM8.75 juta, mengaku tidak bersalah bersubahat dengan Micheal Persius Ubu, peguam yang diupah oleh Risda untuk melihat melalui pembelian sebidang tanah di Tongod, di pedalaman Sabah.
Kes itu melibatkan dana bernilai RM15,545,400 dari agensi persekutuan yang dikatakan telah digunakan untuk memperoleh lebih dari 6,768 ekar tanah di Kampung Sungai Pinangah dan Kampung Sungai Laban.
Anthony dituduh melakukan kesalahan itu antara 22 Julai 2014 dan 19 Nov 2015 di firma guaman Ubu berhampiran Beverly Hills Plaza di Jalan Bundusan Penampang.
Sementara itu, Ubu telah dituduh dengan dua tuduhan pengubahan wang haram berjumlah lebih daripada RM3.9 juta dan juga pecah amanah (CBT).
Anthony didakwa CBT dan membantu serta bersubahat di bawah Seksyen 109 dan 409 Kanun Keseksaan.
Hakim Mahkamah Sesyen Abu Bakar Manat membenarkan permintaan timbalan pendakwa raya agar lelaki tersebut diadili dalam perbicaraan bersama.
Dia juga membiarkan permintaan tuduhan pengubahan wang haram Anthony didengar bersama dengan tuduhan CBTnya.
Kes mereka akan disebut pada 4 Ogos.
Mereka yang hadir di mahkamah untuk menunjukkan sokongan kepada Anthony termasuk ADUN Tongod Masiung Banah, Penolong Menteri Pendidikan dan Kesejahteraan Sabah Jenifer Lasimbang, ADUN Sri Tanjong Ben Chu dan Menteri Muda di Jabatan Ketua Menteri Arifin Asgali.
Lebih 100 penyokong juga berkumpul di kompleks mahkamah di tengah keselamatan polis yang ketat.
Anthony, seorang pemimpin NGO yang menjadi ahli politik, direman dua kali kerana tuduhan rasuah pada Januari 2018 menjelang pilihan raya umum 9 Mei.
Dia diwakili hari ini oleh Dominic Chew. Sementara itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fadhly Mohamad Zamry.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular