Ratunaga

Kunjungan berhari raya di negeri yang sama dibenarkan sehingga 20 orang

Lawatan Hari Raya di negeri yang sama dibenarkan dengan kehadiran maksimum 20 orang pada satu-satu masa, menurut Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.
Bagaimanapun, Muhyiddin mengatakan perjalanan antara negeri masih tidak dibenarkan. Perkara yang sama berlaku untuk Hari Gawai dan Hari Kaamatan.
“Saya minta maaf, tetapi demi keselamatan dan kesihatan, perjalanan lintas negara untuk ‘balik kampung’ (pulang ke kampung) tidak akan diizinkan.
“Mengunjungi antara jiran dan ahli keluarga dalam keadaan yang sama dibenarkan tetapi dengan maksimum 20 orang dalam satu masa.
“Tidak perlu mengadakan rumah terbuka atau sambutan besar,” katanya dalam pidato khas yang disiarkan di televisyen dan media sosial.
Muhyiddin mengatakan ini setelah mengumumkan perpanjangan perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO), yang akan berakhir pada 12 Mei hingga 9 Jun.
Dia menyatakan bahawa tiga perayaan besar akan berlangsung dalam tempoh ini, iaitu Hari Raya, Hari Gawai dan Hari Kaamatan.
Muhyiddin mengatakan bahawa dia berkongsi kesedihan orang bahawa mereka tidak dapat mengunjungi rakan dan keluarga di negeri lain.
Dia juga mengingatkan mereka yang akan berkunjung dalam keadaan yang sama selama periode perayaan yang akan datang untuk memperhatikan jarak sosial, kebersihan yang baik dan memakai topeng muka.
“Pastikan rumah anda bersih. Cuci pinggan sebelum melayani tetamu anda,” katanya.
Mengenai perhimpunan keagamaan, Muhyiddin mengatakan peraturannya sedang diperbaiki dan pemerintah akan membuat pengumuman dalam waktu dekat.
“Mengenai solat berjemaah di masjid, termasuk solat Jumaat, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengatur prosedur operasi standard (SOP) tertentu untuk jemaah.
“Insya-Allah, setelah SOP dimuktamadkan dan disampaikan kepada Yang di-Pertuan Agong dan para penguasa yang merupakan ketua agama Islam dan di peringkat persekutuan dan negeri, serta diberi persetujuan kerajaan, pemerintah akan mengumumkan izin untuk mengadakan jemaah solat, “katanya.
Begitu juga, katanya SOP serupa akan digunakan untuk rumah ibadat lain termasuk gereja dan kuil.
“Kerajaan juga akan mengumumkan SOP untuk orang bukan Islam bersolat di rumah ibadat masing-masing,” katanya.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular