Ratunaga

Kumpulan persekitaran mengatakan tembok Trump mengancam hidupan liar

WASHINGTON: Tiga kumpulan persekitaran meminta Presiden Donald Trump untuk menghentikan pembangunan lebih lanjut di tembok perbatasan selatan AS, dengan alasan ia mengancam hidupan liar yang terancam seperti jaguar dan serigala.

Tuntutan itu diajukan Selasa di mahkamah persekutuan AS di Washington oleh Pembela Hidupan Liar, Pusat Kepelbagaian Biologi dan Dana Pertahanan Undang-undang Haiwan.
Membina tembok di sempadan Mexico adalah salah satu janji kempen utama Trump dan telah menjadi salah satu keutamaan pemerintahnya.
Ketika Kongres AS gagal memperuntukkan dana yang cukup untuk pembangunan tembok, Trump mengisytiharkan darurat nasional dan mengalokasikan semula dana dari tentera.
Dalam tuntutan tersebut bahawa bahaya yang diterima alam sekitar “merangkumi pembinaan di tanah persekutuan yang dilindungi termasuk Hutan Nasional, dan kesan buruk terhadap spesies yang terancam dan terancam yang disenaraikan di bawah Akta Spesies Terancam, serta habitat kritikal yang mereka tetapkan”.
Cadangan pembinaan terbaru “akan menyekat koridor hidupan liar rentas sempadan dan secara kekal menghalang usaha pemulihan untuk spesies terancam seperti serigala kelabu Mexico dan jaguar”, kata Jason Rylander, penasihat kanan untuk Pembela Hidupan Liar.
Brian Segee, seorang peguam kanan di Pusat Kepelbagaian Biologi, mengatakan bahawa Trump “mengubah wilayah perbatasan menjadi zon pengorbanan” demi tembok.
Kira-kira 1,127km perbatasan sudah memiliki beberapa bentuk pagar atau penghalang kenderaan yang dapat dilalui oleh satwa liar, menurut keluhan undang-undang.
 
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular