Ratunaga

Ketua Pegawai Eksekutif PPSPM didakwa menerima rasuah sebanyak RM260,000

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Sungai dan Pantai (PPSPM) Melaka mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Melaka hari ini atas empat pertuduhan menerima rasuah, berjumlah RM260,000 tiga tahun lalu.
Mohd Fariz Mohd Ali, 38, membuat pengakuan itu setelah pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Mohd Nasir Nordin.
Dia didakwa menerima suapan berjumlah RM260,000 daripada ketua pegawai eksekutif LEC Impressions Sdn Bhd, Lim Boon Peng, melalui pihak ketiga, satu Osman Abdul Rahman dalam empat transaksi.
Wang itu didakwa sebagai dorongan bagi tertuduh untuk membantu syarikat mendapatkan projek membekalkan 10 kapal pesiar sungai Melaka kepada PPSPM.
Kesalahan itu didakwa dilakukan di Taman Peringgit Jaya dan Taman Puncak Bertam antara 4 Jan hingga 15 Nov 2017.
Tuduhan itu dijatuhkan di bawah Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (1) akta yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali jumlah kepuasan atau RM10, 000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.
Mohd Fariz juga mengaku bersalah atas empat tuduhan alternatif untuk menerima sesuatu berharga untuk dirinya sendiri tanpa timbal balik, iaitu, RM260,000 dari Lim dalam empat transaksi pada tarikh dan tempat yang sama.
Tuduhan itu dirangka di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara hingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika didapati bersalah.
Timbalan Pendakwa Raya SPRM Wan Shaharuddin Wan Ladin hadir untuk pendakwaan sementara peguam Mohamed Shahrul Fazli Kamarulzaman mewakili tertuduh.
Mohd Nasir memberikan jaminan RM50,000 dengan seorang penjamin untuk semua pertuduhan dengan syarat tambahan, iaitu tertuduh harus melaporkan dirinya ke pejabat SPRM Melaka dan menyerahkan pasportnya ke mahkamah.
Sebutan kes semula akan disebut pada 23 Julai.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular