Ratunaga

Kes virus global melepasi 3.5 juta, walaupun kadar peningkatan perlahan

SYDNEY: Kes koronavirus global melepasi 3.5 juta pada hari Ini, dengan kematian mendekati seperempat juta, walaupun kadar kematian dan kes baru perlahan berbanding yang dicapai bulan lalu.
Amerika Utara dan negara-negara Eropah  kebanyakan kes baru yang dilaporkan dalam beberapa hari terakhir, tetapi jumlahnya meningkat dari pangkalan yang lebih kecil di Amerika Latin, Afrika dan Rusia.
Di seluruh dunia, terdapat 84,004 kes baru selama 24 jam terakhir, menurut penghitungan Reuters berdasarkan data rasmi kerajaan, menjadikan jumlah kes hanya lebih dari 3,5 juta.
Dibandingkan dengan sekitar 3 juta hingga 5 juta kes penyakit teruk yang disebabkan setiap tahun oleh influenza bermusim, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Namun para pakar mengatakan bahawa kes koronavirus yang sebenarnya mungkin lebih tinggi daripada laporan semasa, lintasan ini jauh lebih sedikit daripada selesema menyerang Sepanyol, yang bermula pada tahun 1918 dan menjangkiti sekitar 500 juta orang.
Kematian yang berkaitan dengan Covid-19, penyakit yang disebabkan oleh virus baru, berjumlah 245,992. Manakala kematian pertama dilaporkan pada 10 Januari di Wuhan, China, setelah virus itu muncul di sana pada bulan Disember.
Kadar harian kes baru di seluruh dunia telah berada dalam 2% -3% selama seminggu yang lalu, berbanding puncak sekitar 13% pada pertengahan bulan Mac, yang membuat banyak negara mempunyai kerugian besar  yang telah menjejaskan perniagaan dan melumpuhkan ekonomi dunia.
Pegawai kesihatan juga telah menyatakan keprihatinannya mengenai peningkatan jumlah kasus di negara-negara di mana terdapat kekurangan ujian dan kekurangan kemudahan perubatan.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular