Ratunaga

Keluarga wartawan terbunuh Jamal Khashoggi memaafkan pembunuh

RIYADH: Keluarga wartawan Arab Saudi yang terbunuh Jamal Khashoggi mengatakan pada hari Jumaat bahawa mereka telah memaafkan mereka yang membunuh ayah mereka, anaknya Salah menulis dalam tweet.
“Di malam yang penuh barakah di bulan yang penuh keberkatan ini (di bulan Ramadhan) kita ingat firman Tuhan: Jika seseorang mengampuni dan membuat perdamaian, maka pahalanya dihargai oleh Allah.”
“Oleh itu, kami anak-anak Syahid Khashoggi mengumumkan bahawa kami mengampuni orang-orang yang membunuh ayah kami, meminta pahala Tuhan Yang Mahakuasa” tambahnya.
Khashoggi terakhir kali dilihat di konsulat Saudi di Istanbul pada 2 Oktober 2018, di mana dia pergi untuk mendapatkan dokumen untuk perkahwinannya yang akan datang.
Mayatnya dilaporkan dibongkar dan dikeluarkan dari bangunan itu, dan mayatnya belum dijumpai.
Pembunuhan itu menimbulkan kegemparan global, yang mencemarkan nama Putera Mahkota Mohammed bin Salman, juga dikenali sebagai MBS.
Beberapa pemerintah Barat, dan juga CIA, mengatakan mereka percaya dia telah memerintahkan pembunuhan itu.
Pegawai Saudi mengatakan dia tidak berperanan, walaupun pada bulan September 2019 MBS menunjukkan beberapa pertanggungjawaban peribadi, dengan mengatakan “itu berlaku di bawah pengawasan saya”.
Arab Saudi menjatuhkan hukuman mati kepada lima orang dan tiga penjara atas pembunuhan Khashoggi Disember lalu.
Suspek diadili dalam proses rahsia di ibukota Riyadh.
Perbicaraan itu dikutuk oleh PBB dan kumpulan hak asasi.
Pelapor khas PBB untuk ringkasan di luar undang-undang atau pelaksanaan sewenang-wenangnya, Agnes Callamard, menuduh Arab Saudi melakukan “ejekan” keadilan dengan membiarkan dalang pembunuhan 2018 dibebaskan.
Namun, Salah Khashoggi mengatakan tentang keputusan Desember bahawa “telah adil bagi kami dan keadilan telah dicapai.”
 

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular