Ratunaga

Kegiatan kilang China berkembang dengan kadar terpantas dalam lebih dari 3 tahun

BEIJING: Kegiatan kilang China berkembang pada kadar terpantas dalam lebih dari tiga tahun pada bulan November, menjadikannya sebagai ekonomi utama pertama yang pulih sepenuhnya dari krisis koronavirus.

Indeks Pengurus Pembelian (PMI) pembuatan rasmi meningkat kepada 52.1 pada bulan November daripada 51.4 pada bulan Oktober, data dari Biro Statistik Nasional menunjukkan pada hari Isnin.

Ia adalah bacaan PMI tertinggi sejak September 2017 dan kekal di atas paras 50 mata yang memisahkan pertumbuhan dari penguncupan setiap bulan. Penganalisis menjangkakan ia akan naik sedikit ke 51.5

Sektor perindustrian China yang meluas kembali ke tahap aktiviti yang dilihat sebelum wabak dan tindakan pencegahan yang sukar melumpuhkan sebahagian besar ekonomi awal tahun ini.

Tetapi peningkatan jangkitan dan penguncian yang baru di banyak rakan dagang utamanya dapat menghalang permintaan eksport China, yang selama ini mengejutkan.

PMI rasmi, yang sebahagian besarnya memfokuskan pada syarikat besar dan milik negara, menunjukkan sub-indeks untuk pesanan eksport baru berada pada 51.5 pada bulan November, meningkat lebih jauh dari 51.0 sebulan sebelumnya.

Petunjuk ekonomi mulai dari perdagangan hingga harga pengeluar semuanya menunjukkan kenaikan lebih lanjut di sektor perindustrian.

Sub-indeks untuk aktiviti syarikat kecil berada pada 50.1 pada bulan November, meningkat dari 49.4 bulan Oktober.

Festival membeli-belah e-dagang November yang kuat di China melancarkan permintaan pengguna yang kuat, meningkatkan keyakinan bagi syarikat kecil dan sederhana.

Penganalisis di Nomura menjangkakan pertumbuhan ekonomi akan meningkat kepada 5.7% pada suku keempat tahun ke tahun, daripada 4.9% pada suku ketiga.

Ia dijangka berkembang sekitar 2% untuk satu tahun penuh – yang paling lemah dalam tiga dekad tetapi masih jauh lebih kuat daripada ekonomi utama lain yang masih berjuang untuk mengendalikan wabak coronavirus mereka.

Secara khusus, China telah menyaksikan pemulihan yang memberangsangkan dalam penjualan kenderaan, didorong oleh peningkatan permintaan untuk trak dan kenderaan elektrik.

Di sektor perkhidmatan, aktiviti berkembang untuk bulan kesembilan berturut-turut dan pada kadar terpantas sejak Jun 2012, kerana keyakinan pengguna semakin meningkat di tengah beberapa jangkitan Covid.

Perkhidmatan pengangkutan kereta api dan udara, telekomunikasi dan satelit dan industri kewangan adalah antara sektor dengan prestasi terbaik pada bulan November.

Sub-indeks untuk aktiviti pembinaan berada pada tahap 60.5 pada bulan November, meningkat daripada 59.8 pada bulan Oktober.

Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular