Ratunaga

Kanak-kanak juga berisiko tinggi

PUTRAJAYA: Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah meminta ibu bapa dan keluarga memastikan anak-anak dan bayi mereka dilindungi kerana mereka juga termasuk yang berisiko tinggi dijangkiti Covid-19.
Pada sidang media hari ini, dia mengatakan bahawa banyak kanak-kanak didapati dijangkiti oleh ahli keluarga di rumah.
Dia menggesa ahli keluarga untuk tidak melakukan interaksi rapat dengan anak-anak sebaik sahaja pulang dari luar. Mereka harus mandi atau membersihkan tangan mereka terlebih dahulu.
“Kami terkena virus di masyarakat. Setiap kali kita pulang, kita mungkin membawa virus itu dan kita boleh menjangkiti warga emas atau kanak-kanak.
“Itulah sebabnya kementerian kesihatan bimbang bahawa pada musim perayaan, kita mungkin membawa kembali virus tersebut ke kampung halaman dan menjangkiti warga emas dan anak-anak.
“Jadi yang penting ialah kita mematuhi prosedur operasi standard yang diberikan,” katanya.
Walaupun belum ada kes atau kematian yang teruk di kalangan kanak-kanak sejauh ini, Noor Hisham menekankan bahawa pencegahan lebih baik daripada mengubati.
Dia mengatakan jangkitan Covid-19 boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami radang saluran darah mereka, gejala yang dikenali sebagai sindrom Kawasaki.
Dia juga mengatakan bahawa anak-anak harus dijaga oleh ibu bapa atau pengasuh mereka yang lebih tua dan ahli keluarga untuk memastikan mereka dilindungi dengan baik.
“Masyarakat umum juga disarankan untuk membantu melindungi anak-anak dan bayi dengan mempraktikkan jarak sosial yang aman dan mengelakkan jaraknya kurang dari satu meter dari mereka.”
Dia menambah bahawa kanak-kanak perlu diajar untuk mengamalkan kebersihan yang baik.
Sehingga hari ini, 317 kes positif terdiri daripada kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah. Majoriti terdiri daripada kanak-kanak berumur empat tahun ke bawah.
Terdapat juga 22 kes positif yang melibatkan bayi berusia kurang dari satu tahun.
Selangor mencatatkan kes paling banyak Covid-19 yang melibatkan kanak-kanak dengan 77, diikuti oleh Negeri Sembilan dengan 48 dan Johor dengan 46.
 
Sumber: Freemalaysiatoday
 

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular