Ratunaga

Inisiatif yang diumumkan oleh PM-8 antaranya

Simpanan KWSP, pemohon berumur bawah 55 tahun boleh membuat pengeluaran maksimum 500 sebulan daripada akaun 2 untuk tempoh 12 bulan, permohonan bermula 1 April 2020.

Kerajaan menyalurkan dana sebanyak RM500 juta untuk pembelian peralatan perubatan seperti ventilator, PPE peralatan di ICU, keperluan makmal dan lain-lain
Kerajaan juga akan menyalurkan dana RM100 secara segera kepada KKM untuk melantik 2000 kakitangan baru secara kontrak, terutamanya jururawat dalam membantu kakitangan sedia ada yang sedang mengalami kepenatan.
Kerajaan bersetuju menyalurkan dana RM130 juta kepada kerajaan-kerajaan negeri untuk menangani krisis COVID19 seperti memberi bantuan kepada peniaga dan penjaja kecil, bantuan kepada pesakit , dan juga pekerja kesihatan negeri, sama rata tanpa mengira parti politik kerajaan negeri.
Kerajaan bersetuju lanjutan masa bagi bayaran balik PTPTN dari 3 bulan kepada tambahan lagi 6 bulan yang melibatkan kutipan berjumlah RM730 juta, iaitu sehingga 31 december 2020, 1.5 juta peminjam PTPTN diharap dapat memanfaatkan langkah ini.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular