Ratunaga

Ini Dia Penyebab Pesawat Membuang Bahan Bakar Sebelum Mendarat

Sebilangan besar kapal terbang harus mempunyai berat lebih ringan ketika mendarat daripada ketika berlepas, kira-kira 100 tan lebih ringan.

Sekiranya kapal terbang tidak menggunakan sejumlah bahan bakar semasa mendarat, kemungkinan pesawat menyentuh tanah terlalu keras. Ini boleh menyebabkan kerosakan teruk pada kapal terbang.

Dari semasa ke semasa, situasi kecemasan terjadi, dan kapal terpaksa mendarat lebih awal dari jadual.

Tahukah anda bahawa sebahagian besar bahan bakar disimpan di sayap pesawat. Oleh itu, apabila juruterbang menekan butang di kokpit, sistem pam dan injap yang canggih berfungsi, dan muncung khas di jet sayap keluar.

Namun, tidak semua pesawat mempunyai sistem yang kompleks ini. Contohnya, kapal terbang dengan badan yang lebih kecil seperti Boeing 757 atau Airbus A320 tidak boleh membuang bahan bakar.

Namun, jika diizinkan, juruterbang lebih suka membuang bahan bakar daripada membahayakan nyawa penumpang.

Sebilangan besar bahan bakar menguap di udara dan tidak jatuh ke tanah.

-Ini terdengar buruk untuk persekitaran. Tetapi inilah fakta yang menyedihkan: tidak dapat tidak, apabila kapal terbang dibawa ke udara, semua bahan bakar berakhir di atmosfera.

Setiap pesawat diminta membawa lebih banyak bahan bakar daripada yang diperlukan untuk terbang dari titik A ke titik B.

Pada 29 Disember 2014, Penerbangan Virgin Atlantis VS43, terbang ke Las Vegas dari Lapangan Terbang Gatwick. Tidak lama selepas lepas landas, juruterbang menyedari bahawa alat pendaratan di sayap kanan telah tersekat dan tidak dapat ditarik ke belakang.

Setelah berpusing-pusing selama beberapa jam, akhirnya juruterbang berjaya membuang minyak tanah yang cukup di udara selatan Britain untuk kembali ke Gatwick.

Salah satu sebab tangki bahan bakar diposisikan di sayap adalah untuk mengurangkan beban pada badan pesawat, sehingga juga mengurangi tekanan pada dasar sayap.

Jika semua bahan bakar disimpan di hidung atau di ekor pesawat, pusat graviti akan berubah dengan penggunaan bahan bakar, dan ini mengacaukan pesawat.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.