Ratunaga

Industri maritim menjangkakan pelayaran semula selepas perlambatan oleh Covid-19

KUALA LUMPUR: Perdagangan maritim global diperkirakan turun 4,1% tahun ini karena pandemi kesihatan telah merugikan bukan hanya pada rantaian bekalan tetapi juga jaringan dan pelabuhan perkapalan.
Ini telah menyebabkan penurunan jumlah kargo dan Malaysia tidak terhindar.
Industri ini juga telah berhadapan dengan kesan penting dari meningkatnya perlindungan perdagangan dan dasar ke arah dalaman, menurut Persidangan Perdagangan dan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unctad) dalam laporan bulan lalu.
Namun, Unctad menjangkakan perdagangan maritim akan kembali ke wilayah positif dan berkembang sebanyak 4.8%, dengan andaian output ekonomi dunia pulih.
Secara tempatan, Westport Holdings Bhd mengatakan jumlah kontena menurun sebanyak 4% dalam sembilan bulan pertama tahun ini jika dibandingkan dengan tempoh yang sama tahun lalu kerana jumlah dan permintaan kontena dipengaruhi oleh pelbagai bentuk penutupan yang dikenakan secara global untuk mengawal penyebaran Covid -19.
Menurut Shipping Association Malaysia (SAM), jumlah kontena untuk tahun 2020 dijangka menurun sebanyak 15% berbanding tahun 2019 disebabkan oleh aktiviti penghantaran yang lebih rendah dan jumlah kontena disebabkan oleh gangguan dalam rantaian bekalan.
Presiden Persatuan Pemilik Kapal Sokongan Minyak Malaysia (Mosva) Mohamed Safwan Othman menekankan bahawa lebih banyak langkah harus diambil untuk merevitalisasi dan melindungi ekonomi tempatan kerana ia telah menanggung beban Covid-19.
Dia mengatakan terdapat banyak syarikat palsu Malaysia yang beroperasi di rantau ini.
“Syarikat-syarikat ini menggunakan proksi untuk‘ Malaysianise ’kapal dan syarikat mereka tetapi sebenarnya dimiliki oleh syarikat asing, terutama jiran selatan kita.
“Berdasarkan perkiraan dan pemerhatian kami, terdapat sebanyak 100 kapal penyokong minyak (OSV) dengan bendera Malaysia yang beroperasi di bawah syarikat semu-Malaysia ini,” katanya.
Anggota Mosva memiliki kira-kira 300 kapal. Terdapat kira-kira 100 kapal lain di perairan Malaysia yang dimiliki oleh anggota bukan Mosva, termasuk kapal milik syarikat semu-Malaysia.
“Ini bererti sekitar sewa sewa piagam sekitar RM1 bilion setiap tahun dan ini sebenarnya merugikan ekonomi kita, kerana banyak wang akan mengalir ke luar negara.
“Dengan kontroversi baru-baru ini mengenai kapal pemasangan kabel milik asing yang bekerja di perairan Malaysia, sudah tiba masanya dasar cabotage seperti ini ditegakkan dengan ketat dan praktik ini dihentikan kerana jika tidak, neraca pembayaran akan bertambah buruk,” kata Safwan.
Dia mengatakan segmen OSV di Malaysia cukup parah oleh harga minyak yang rendah dan kenaikan wabak, dengan beberapa kelewatan dalam operasi dan pembatalan projek.
“Sebilangan besar kontrak yang menyokong produksi tetap seperti biasa dan tidak ada perundingan ulang besar kontrak dari jurusan minyak, termasuk Petronas. Sejumlah proyek, termasuk pengeboran, telah ditunda, “katanya, menambahkan bahwa gangguan tersebut mengakibatkan pemasangan sekitar 30% armada anggota Mosva.
“Harga minyak cukup berterusan pada tahap di atas US $ 45 (RM184) setong selama beberapa bulan terakhir. Ini menunjukkan banyak tanda yang menggembirakan dan kami bersedia untuk aktiviti yang lebih tinggi di segmen ini tahun depan.
“Kami juga menjangkakan bahawa tender besar untuk bangunan baru dari Petronas akan habis pada kuartal pertama 2021,” kata Safwan.
Sementara itu, dia mengatakan jenis OSV tertentu, termasuk kapal kru cepat, kapal kerja penginapan, dan kapal sauh dan kapal tunda (180 tan ke atas), perlu dibina untuk memulihkan kekurangan bekalan.
“Sebilangan besar kapal ini hampir mencapai had umur 15 tahun. Itulah sebabnya untuk mengembangkan armada kapal jenis tertentu.
“Kapal yang dipasang adalah kapal yang sudah terlalu banyak digunakan di pasar, termasuk kapal penanganan jangkar dan kapal tunda (60 ton ke bawah) dan kapal penyedia platform,” katanya.
Pemangku Presiden Association of Marine Industries Of Malaysia, Soo Jee Main berkata, industri pembuatan kapal dan pembaikan kapal Malaysia masih belum pulih dari kemelesetan ekonomi dunia.
Dia menambahkan bahwa wabah Covid-19 telah meningkatkan kelambatan, yang mengakibatkan proyek-proyek besar dikurangi, terutama di sektor hulu.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular