Ratunaga

India mengatakan bahawa perbincangan sempadan dengan China telah melihat 'tidak ada hasil yang bermakna'

Perbincangan antara India dan China belum membuat kemajuan untuk mengakhiri perbalahan di bahagian yang dipersengketakan di perbatasan Himalaya, kata menteri pertahanan India pada hari Rabu, ketika ribuan tentera dari kedua belah pihak menghadapi musim sejuk yang membeku di pergunungan.
Menteri Pertahanan Rajnath Singh mengatakan tidak ada “hasil yang bermakna” dari beberapa putaran perbincangan diplomatik dan ketenteraan yang bertujuan untuk menurunkan konfrontasi sempadan terburuk antara jiran bersenjata nuklear dalam beberapa dekad.
“Sekiranya status quo berlanjutan, jelas bahawa penyebaran tidak akan turun,” kata Singh semasa wawancara dengan rakan Reuters ANI.
Tetapi, katanya, kedua-dua pihak masih bertukar-tukar mesej mengenai keadaan sempadan dan satu lagi rundingan ketenteraan sedang berlangsung.
Ketegangan melambung pada bulan Juni, setelah pasukan bertempur dalam pertempuran tangan-ke-tangan di lembah Galwan di Ladakh, berbatasan dengan dataran tinggi Tibet yang dikuasai orang-orang Cina.
Dua puluh tentera India terbunuh, dengan China menderita jumlah korban yang tidak diketahui, dan kedua-dua pihak meningkatkan kehadiran tentera mereka, memindahkan lelaki, senjata dan bekalan ke wilayah padang pasir yang tinggi.
Pegawai di New Delhi bulan lalu mengatakan bahawa pegawai India dan China telah mengadakan beberapa parley untuk membincangkan cara-cara untuk melaksanakan penarikan secara berperingkat.
“Harapan kami adalah bahawa beberapa hasil positif dapat dicapai melalui perbincangan,” kata Singh.
India telah menempatkan sekitar 50,000 pasukan di daerah yang dipertandingkan, beberapa di ketinggian lebih dari 4572 m, di mana kekurangan oksigen dan suhu musim sejuk yang membeku dapat mengancam nyawa.
India dan China mempunyai sempadan sepanjang 3,800km yang tidak dikawal, di mana pasukan mereka sebelumnya mematuhi protokol lama untuk mengelakkan penggunaan senjata api di perbatasan.
Tetapi ketegangan telah meletus sejak insiden Galwan dan kedua tentera, yang berperang di perbatasan pada tahun 1962, saling menuduh saling menembak di udara pada bulan September.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular