Ratunaga

FDA AS menangguhkan program ujian Covid-19

WASHINGTON: Projek pengujian koronavirus di Seattle yang disokong sebahagian oleh Yayasan Bill dan Melinda Gates pada hari Sabtu mengatakan bahawa ia bekerja dengan pengawal selia AS untuk menyambung semula program itu setelah ditangguhkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah.
Jaringan Penilaian Coronavirus Seattle (SCAN), yang bertujuan untuk memantau penyebaran novel coronavirus di wilayah itu, mengatakan pihaknya menangguhkan pengujian sampel pesakit yang dikumpulkan di rumah setelah Pentadbiran Makanan dan Dadah memperketat garis panduan untuk memerlukan persetujuan kecemasan terlebih dahulu.
“FDA tidak menimbulkan kekhawatiran mengenai keselamatan dan ketepatan ujian SCAN, tetapi kami diminta untuk menghentikan sementara ujian sehingga kami menerima izin tambahan itu,” kata SCAN.
Yayasan Gates pada bulan Mac mengatakan pihaknya memberikan bantuan teknikal untuk SCAN, yang telah disetujui oleh pengawal selia di negara bagian Washington, salah satu negara AS pertama yang terkena wabah.
Bill Gates juga telah membiayai SCAN secara peribadi, menurut yayasan tersebut.
Pada hari Khamis, SCAN dalam satu pernyataan mengatakan bahawa pihaknya telah mengadakan perbincangan dengan FDA sejak 1 Mac dan memulai permintaannya untuk izin penggunaan kecemasan (EUA) pada 23 Mac, mengirimkan data pada 13 April.
“Kami telah diberitahu bahawa kebenaran penggunaan kecemasan persekutuan yang terpisah diperlukan untuk mengembalikan hasil untuk ujian yang dikumpulkan sendiri,” kata SCAN.
Wakil-wakil dari Jabatan Kesihatan King County merujuk soalan kepada SCAN. SCAN mengatakan bahawa ia tidak mempunyai kemas kini mengenai masa tertentu ketika ujian akan dimulakan semula.
Secara berasingan, FDA pada hari Sabtu meluluskan kit pengumpulan sampel di rumah untuk Everlywell Inc, sebuah syarikat kesihatan dan kesihatan, yang melancarkan kitnya pada bulan Mac.
 
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular