Ratunaga

Fauci memberi amaran bahawa Covid ‘mungkin sebenarnya semakin teruk’ selepas cuti AS

Saintis pemerintah AS, Anthony Fauci memberi amaran pada hari Ahad bahawa wabak terburuk yang mungkin terjadi, mendorong negara ini ke “titik kritikal” ketika perjalanan percutian menyebarkan koronavirus.
“Saya berkongsi keprihatinan presiden terpilih (Joe) Biden bahawa ketika kita memasuki beberapa minggu ke depan, itu mungkin akan menjadi lebih buruk,” kata pakar penyakit berjangkit itu kepada CNN.
Biden mengingatkan pada hari Rabu bahawa “hari paling gelap di depan kita – bukan di belakang kita”.
Fauci, yang telah mendorong semua orang yang layak diberi vaksin, mengungkapkan dia merasa baik setelah menerima tembakan pertama dan mengalami “tidak ada yang serius sama sekali”.
Pakar Bedah Jeneral Jerome Adams menambahkan di ABC bahawa, seperti Fauci, dia “sangat prihatin” mengenai kenaikan pasca percutian.
Perjalanan percutian AS tahun ini turun dengan ketara pada musim perayaan tetapi tetap ketara.
Perjalanan udara rata-rata lebih dari satu juta penumpang sehari selama enam hari berturut-turut minggu lalu, menurut Agensi Keselamatan Pengangkutan.
Selepas cuti Thanksgiving bulan lalu, kes koronavirus AS meningkat dengan mendadak pada bulan Disember, dengan lebih daripada 200,000 kes baru dan kadang-kadang lebih daripada 3,000 kematian setiap hari.
Dengan unit rawatan rapi di banyak hospital yang hampir berkapasiti, Fauci mengulangi bahawa negara itu mungkin menghadapi “lonjakan lonjakan”.
Tetapi dengan vaksin baru yang kini bergerak di seluruh negara – pertama kali menjadi pekerja kesihatan dan mereka yang berada di kemudahan rawatan jangka panjang – orang Amerika akhirnya melihat secercah harapan.
Namun, penghantaran vaksin awal tidak dijanjikan oleh kerajaan persekutuan.
Gabenor Michigan Gretchen Whitmer adalah salah satu yang secara terbuka mengkritik proses itu, tetapi pada hari Ahad dia menunjukkan tanda-tanda peningkatan.
“Ini bergerak ke arah yang benar,” katanya kepada CNN, setelah pegawai pemerintahan Trump meminta maaf atas kekurangan pengiriman vaksin.
“Kami membuat kemajuan besar, tetapi kami memerlukan kerajaan persekutuan untuk melakukan peranan mereka,” katanya.
Kira-kira dua juta orang Amerika telah divaksin sejauh ini, jauh di bawah 20 juta yang dijanjikan oleh pentadbiran Trump pada akhir tahun.
Tetapi Fauci mengalahkan kekurangan sebagai cegukan biasa dalam projek besar-besaran.
“Setiap kali anda melancarkan program besar … seperti ini, pada mulanya ia selalu bermula perlahan dan kemudian mulai mendapat momentum,” katanya kepada CNN.
Dia mengatakan bahawa dia “cukup yakin” bahawa pada bulan April semua orang dengan keutamaan lebih tinggi akan dapat mendapat vaksin, membuka jalan bagi penduduk umum.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular