Ratunaga

Facebook, Google menjadi ‘zon bebas hak asasi manusia’ di Vietnam

HANOI: Facebook dan Google dengan cepat menjadi “zon bebas hak asasi manusia” di Vietnam, Amnesty International memberi amaran pada hari Selasa, menuduh para pemimpin teknologi membantu menapis perbezaan pendapat dan ekspresi politik yang damai di negara ini.
Komunis Vietnam telah lama memenjarakan pengkritiknya tetapi menjadi kebakaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana menyasarkan pengguna di Facebook, sebuah forum popular untuk aktivis di negara di mana semua media bebas dilarang.
Rangkaian sosial mengakui awal tahun ini bahawa ia menyekat kandungan yang dianggap menyalahi undang-undang oleh pihak berkuasa, sementara laporan ketelusan terbarunya menunjukkan peningkatan hampir 1,000% dalam kandungan yang disensor atas perintah pemerintah berbanding enam bulan sebelumnya.
Amnesty mengatakan dalam laporan Selasa bahawa pihaknya telah mewawancarai 11 aktivis yang kandungannya telah dilarang untuk dilihat di Vietnam oleh Facebook tahun ini.
Kumpulan hak asasi itu juga mengatakan tiga yang lain mempunyai kandungan serupa yang disensor oleh YouTube milik Google.
Salah seorang dari mereka, Nguyen Van Trang, yang melarikan diri dari waran tangkap di Vietnam kerana terlibat dalam kumpulan pro-demokrasi, mengatakan sejak Mei lalu Facebook telah membataskan setiap isi kandungan yang dimuatnya mengenai bos Parti Komunis Nguyen Phu Trong dan anggota kanan parti Tran Quoc Vuong.
Trang juga mengatakan beberapa catatannya mengenai isu kontroversi seperti pertikaian tanah tidak dapat dilihat di YouTube oleh YouTube.
“Saya merasa marah tentang hal itu,” katanya kepada AFP. “Bagi aktivis sosial, platform ini memainkan peranan penting dalam mempengaruhi orang berkenaan dengan nilai-nilai progresif seperti demokrasi, hak asasi manusia, masyarakat sivil.”
“Kompromi antara Facebook dan Google tidak hanya bertindak menyekat maklumat, tetapi juga menghalangi kemajuan negara, di mana orang tidak memiliki banyak peluang untuk berpartisipasi dalam kegiatan politik.”
Lebih daripada 53 juta orang menggunakan Facebook di Vietnam, merangkumi lebih daripada separuh populasi. Platform ini juga merupakan alat pemasaran penting untuk perniagaan tempatan.
Vietnam kini merupakan negara terbesar dengan pendapatan Facebook dan Google di Asia Tenggara, menurut pakar industri.
Tetapi Amnesty memberi amaran bahawa sementara mereka “pernah menjadi harapan besar untuk pengembangan kebebasan berekspresi di negara ini, platform media sosial dengan cepat menjadi zon bebas hak asasi manusia”.
Menteri Penerangan Nguyen Manh Hung mengatakan bulan lalu bahawa syarikat teknologi memenuhi permintaan untuk menghapus “maklumat buruk, propaganda terhadap Parti dan Negara” pada kadar yang lebih tinggi daripada sebelumnya, menurut media pemerintah.
Artikel yang sama melaporkan bahawa tahun ini Facebook memenuhi 95% permintaan pemerintah sedangkan YouTube memenuhi 90%.
Jurucakap Facebook memberitahu AFP pihaknya bekerja keras untuk mempertahankan kebebasan bersuara di seluruh dunia.
“Selama beberapa bulan terakhir, kami menghadapi tekanan tambahan dari pemerintah Vietnam untuk menyekat lebih banyak kandungan, namun, kami akan melakukan segala yang kami dapat untuk memastikan bahawa perkhidmatan kami tetap tersedia sehingga orang dapat terus menyatakan diri,” katanya.
Pihak berkuasa Google dan Vietnam tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular