Ratunaga

Eropah melancarkan kempen vaksin bersejarah dalam usaha untuk meninggalkan Covid

Eropah melancarkan program vaksinasi rentas sempadan yang tidak pernah terjadi sebelumnya pada hari Ahad sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengakhiri wabak Covid-19 yang melumpuhkan ekonomi dan meragut lebih dari 1.7 juta nyawa di seluruh dunia.
Kawasan yang berjumlah 450 juta orang telah memperoleh kontrak dengan pelbagai pembekal untuk lebih dari dua bilion dos vaksin dan telah menetapkan tujuan agar semua orang dewasa diinokulasi pada tahun 2021.
Walaupun Eropah mempunyai beberapa sistem penjagaan kesihatan dengan sumber terbaik di dunia, skala upaya ini bermaksud bahawa beberapa negara meminta petugas perubatan yang sudah bersara untuk membantu sementara yang lain telah melonggarkan peraturan untuk siapa yang dibenarkan untuk memberikan suntikan.
Dengan tinjauan menunjukkan tahap keraguan yang tinggi terhadap vaksin di negara-negara dari Perancis hingga Poland, pemimpin Kesatuan Eropah 27 negara mempromosikannya sebagai peluang terbaik untuk kembali ke kehidupan normal tahun depan.
“Kami mulai mengubah halaman pada tahun yang sukar,” kata Ursula von der Leyen, presiden Suruhanjaya Eropah yang berpusat di Brussels yang mengkoordinasikan program itu, dalam satu tweet.
“Vaksinasi adalah jalan keluar dari wabah.”
Setelah pemerintah Eropa dikritik karena gagal bekerjasama untuk mengatasi penyebaran virus pada awal tahun 2020, tujuannya kali ini adalah untuk memastikan bahawa ada akses yang sama untuk vaksin di seluruh wilayah.
Tetapi pada waktu itu, Hungaria pada hari Sabtu melancarkan pistol pada peluncuran rasmi dengan mula memberikan tembakan vaksin yang dikembangkan oleh Pfizer dan BioNTech kepada pekerja barisan depan di hospital di ibu kota Budapest.
Negara-negara termasuk Perancis, Jerman, Itali, Austria, Portugal dan Sepanyol merancang untuk memulakan vaksinasi besar-besaran, bermula dengan pekerja kesihatan pada hari Ahad. Di luar EU, Britain, Switzerland dan Serbia sudah bermula beberapa minggu kebelakangan ini.
Penyebaran tembakan Pfizer-BioNTech memberikan cabaran yang sukar. Vaksin menggunakan teknologi mRNA baru dan mesti disimpan pada suhu ultra rendah sekitar -80 ° C.
Perancis, yang menerima penghantaran pertama vaksin dua dos pada hari Sabtu, akan mula memberikannya di kawasan Paris yang lebih besar dan di wilayah Burgundy-Franche-Comte.
Sementara itu, Jerman mengatakan trak dalam perjalanan untuk menghantar vaksin ke rumah jagaan orang tua, yang pertama kali menerima vaksin pada hari Ahad.
Di luar hospital dan rumah jagaan, dewan sukan dan pusat konvensyen yang dikosongkan dengan tindakan penutupan akan menjadi tempat untuk inokulasi besar-besaran.
Di Itali, paviliun penjagaan kesihatan bertenaga suria sementara akan muncul di dataran bandar di seluruh negara, yang dirancang untuk kelihatan seperti bunga primrose lima kelopak, simbol musim bunga.
Di Sepanyol, dosis dihantar melalui udara ke wilayah kepulauannya dan kawasan kantong Afrika Utara Ceuta dan Melilla. Portugal mewujudkan unit penyimpanan sejuk yang terpisah untuk kepulauan Atlantik Azores dan Madeira.
“Jendela harapan sekarang telah terbuka, tanpa melupakan bahawa ada pertarungan yang sangat sulit di depan,” kata Menteri Kesihatan Portugis Marta Temido kepada wartawan.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular