Ratunaga

Dr Mahathir tidak bersetuju PPBM keluar dari PH

Mukhriz Mahathir menafikan bahawa Dr Mahathir Mohamad, sebagai ketua PPBM, telah bersetuju secara prinsip untuk parti itu meninggalkan Pakatan Harapan, dengan mengatakan bahawa bapanya menjelaskan bahawa dia tidak selesa bekerja dengan “kleptokrat”, dibandingkan dengan bekerja dengan gabungan pemerintah ketika itu .
Mukhriz, yang merupakan timbalan presiden PPBM, mengatakan ini dibuktikan dengan kenyataan bahawa Mahathir mempunyai hubungan baik dengan pemimpin PH dan memilih untuk tetap berada di blok pembangkang di Dewan Rakyat.
“Sebagai pemimpin tertinggi, Mahathir mengatakan dia tidak selesa dengan bentuk kerjasama dengan kleptokrat dalam Umno.
“Dia juga mengingatkan (dewan tertinggi) bahwa setiap keputusan yang dibuat ketika emosi tinggi akan menyebabkan kesalahan yang akan dikesali kemudian. Lebih baik tenang, ”katanya pada ceramah malam tadi yang disiarkan di Facebook.
Mukhriz menjawab tuntutan ketua maklumat PPBM Radzi Jidin bahawa Mahathir telah bersetuju dengan keputusan parti itu untuk meninggalkan PH tetapi mengubah pendiriannya pada saat-saat terakhir.
Semalam, Radzi mengatakan keputusan untuk meninggalkan PH, yang dibentuk selepas pilihan raya umum 2018, dan untuk mengadakan gabungan baru dengan parti lain, telah diketahui dan disokong oleh Mahathir.
Mukhriz mengatakan bahawa tuntutan Radzi berdasarkan pada apa yang berlaku dalam mesyuarat dewan tertinggi parti pada 23 Februari, dengan menyatakan bahawa beberapa anggota dewan tertinggi mempunyai perbezaan pendapat mengenai perkara ini.
Pada hari itu, banyak anggota dewan tertinggi berkongsi pandangan Presiden parti Muhyiddin Yassin agar PPBM meninggalkan PH dan bekerjasama dengan PAS dan Umno.
“Terdapat dorongan di dewan tertinggi untuk PPBM untuk meninggalkan PH dan ini dibincangkan secara panjang lebar dalam pertemuan emosional.
“Ramai di dewan tertinggi, yang dipujuk oleh Muhyiddin, sangat menginginkan PPBM berpisah dari PH dan bekerjasama dengan Umno dan PAS. Sebenarnya, Perikatan Nasional disebutkan pada hari ia akan membentuk pemerintahan. ”
Mukhriz, yang merupakan menteri besar Kedah, juga mengatakan dia mengharapkan tindakan diambil terhadapnya dengan alasan dia tidak mematuhi PPBM, sama dengan alasan yang dikemukakan oleh Umno ketika mereka memecatnya dari parti itu pada tahun 2016.
“Alasan itu mungkin akan digunakan lagi tidak lama lagi,” katanya.
Sementara itu, setiausaha penganjur DAP Loke Siew Fook membantah dakwaan Radzi bahawa keputusan PPBM untuk meninggalkan PH berpunca dari Mahathir terus ditekan oleh pemimpin PH, terutama DAP dan PKR, untuk menyerahkan kendali kepada Anwar Ibrahim.
Loike berkata, tuntutan seperti itu tidak pernah ada.
“Sekiranya dia benar-benar tertekan, dia tidak akan tetap bersama PH,” kata Loike.
Tapi kenyataan marzuki berbeza dengan apa yang dinyatakan kalau mengikut video kenyatan mazruki pada 23 February 2020 lalu, Bersatu dah keluar PH. Dan kenapa tiba-tiba marzuki dan mukhriz Tukar kenyataan? Lihat pautan dibawah.
https://www.facebook.com/529439220427390/posts/2867970269907595/
 

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular