Ratunaga

China mengesahkan 6 kes virus baru, termasuk 1 di Wuhan

SHANGHAI: China melaporkan enam kes coronavirus yang disahkan 18 Mei, termasuk kes baru di Wuhan, kata pihak berkuasa kesihatan pada hari Selasa, berbanding tujuh hari sebelumnya.
Suruhanjaya Kesihatan Nasional (NHC) mengatakan dalam buletin hariannya bahawa tiga daripada enam kes baru diimport. Kes-kes yang diimport semuanya terdapat di wilayah Cina utara Mongolia Dalam.
Dari tiga transmisi tempatan yang baru, dua berada di wilayah sempadan timur laut Jilin, saat ini dalam keadaan semi-lockdown ketika bertarung dengan gelombang jangkitan baru.
Secara berasingan, pihak berkuasa kesihatan Jilin melaporkan pada hari Selasa bahawa pihaknya telah mengesahkan lima kes baru pada 18 Mei. Tidak ada penjelasan yang diberikan untuk perbezaan dengan nombor NHC.
Wuhan, di mana wabak coronavirus baru pertama kali bermula di China, melaporkan satu kes baru untuk 18 Mei, seorang pesakit yang sebelumnya tidak mengalami gejala.
Bandar raya China tengah di wilayah Hubei sedang dalam kempen pengujian besar-besaran untuk mengenal pasti pembawa virus yang tidak menunjukkan tanda-tanda penyakit luar tetapi masih mampu menjangkiti orang lain.
Wuhan terakhir melaporkan sekumpulan enam kes pada 9-10 Mei.
Kes baru yang dilaporkan pada 18 Mei menjadikan jumlah jangkitan daratan kumulatif kepada 82.960, dengan jumlah kematian 4.634.
 
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular