Ratunaga

Biden memilih bekas guru sekolah awam sebagai setiausaha pendidikan

WASHINGTON: Presiden Amerika terpilih Joe Biden pada Selasa memilih pegawai pendidikan Connecticut Miguel Cardona untuk setiausaha pendidikan, kata pasukan peralihannya, memenuhi janji kempen bahawa dia akan mencalonkan seorang guru untuk pekerjaan itu.
Reuters sebelumnya menyebut sumber mengatakan bahawa Cardona, pesuruhjaya pendidikan Connecticut dan seorang guru veteran dan pentadbir sekolah, akan menjadi pilihan Biden untuk memimpin jabatan tersebut.
Biden akan memperkenalkan Cardona, yang memulai kariernya sebagai guru sekolah dasar, dalam sebuah acara pada hari Rabu di Wilmington, Delaware.
Cardona, 45, juga akan menjadi tambahan Latino lain dalam pasukan teratas Biden, setelah kumpulan penyokong mendesak bekas naib presiden untuk melantik orang Hispanik Amerika ke jawatan kanan.
Sekiranya disahkan oleh Senat, Cardona akan membantu memastikan bahawa setiap pelajar dapat “mendapatkan pendidikan berkualiti tinggi dari pra-K hingga sekolah tinggi, tanpa mengira poskod mereka, pendapatan ibu bapa, bangsa, orientasi seksual dan identiti jantina, atau kecacatan ”, kata pasukan peralihan Biden dalam satu kenyataan.
Jabatan ini membantu menetapkan dasar pendidikan untuk kanak-kanak dan universiti yang lebih muda dan menguruskan program bantuan kewangan kolej.
Setiausaha pendidikan sekarang, Betsy DeVos, seorang dermawan dan pelabur, telah menjadi sasaran kritikan dari kesatuan guru, dan Demokrat yang mempertanyakan komitmennya terhadap pendidikan awam.
Biden berjanji semasa berkempen menentang Presiden Donald Trump untuk memberi semua kanak-kanak berusia 3 dan 4 tahun akses ke prasekolah percuma, dan mengeluarkan rancangan untuk meningkatkan gaji guru dan mengurangkan jurang pendanaan antara sekolah awam yang kaya dan berpendapatan rendah.
Cardona juga akan bekerjasama dengan Kongres untuk memastikan langkah-langkah kesihatan awam yang diperlukan untuk “membuka semula sebahagian besar sekolah kita dengan selamat dalam 100 hari pertama pentadbiran baru”, kata kenyataan itu.
Pakar kesihatan awam menasihati orang Amerika agar tidak berkumpul untuk mencegah penyebaran lebih lanjut dari coronavirus, sebuah pesan bahawa Biden, yang menerima dosis pertama vaksin terhadap Covid-19 pada hari Isnin, telah bergema.
Sumber: Freemalaysiatoday

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular