Ratunaga

Biarkan Doktor Mengeluarkan Pesanan Kuarantin, Kata MP, Doktor

PETALING JAYA: Putrajaya didesak untuk memberi kuasa kepada doktor sektor swasta untuk mengeluarkan pesanan karantina untuk membantu menangani lonjakan kes Covid-19.
Dalam satu kenyataan bersama, Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching dan Dr Goh Aik Ping, seorang pengamal am (GP) dan kolumnis, menyenaraikan ini sebagai antara cadangan mereka kepada pemerintah.
Mereka mengatakan peningkatan kes menunjukkan keadaan darurat tidak menghentikan penyebaran virus dan tindakan lebih proaktif diperlukan.
Mereka juga mengatakan di atas mengeluarkan pesanan karantina, dokter harus diikat untuk merawat dan menindaklanjuti pasien yang menunjukkan gejala Covid-19 ringan.
“Kembangkan sistem pangkalan data nasional yang standard, yang memungkinkan semua GP untuk selalu mengemas kini data pasien, keadaan kesihatan, status karantina dan membuang bahan ke dalam sistem. Kegagalan untuk melaporkan akan mengakibatkan (GP) dihukum, ”kata mereka.
Cadangan lain dari Teo dan Goh termasuk mengerahkan angkatan bersenjata untuk membantu mengesan kontak dan memastikan kepatuhan karantina, mempercepat program imunisasi nasional, menempatkan dalam karantina semua kontak dekat dari kes positif dan menyaringnya, dan melaksanakan pengujian Covid-19 yang luas untuk tahap tinggi -kumpulan risiko.
Selama tiga hari berturut-turut, Malaysia mencatatkan lebih daripada 5,000 kes sehari, menjadikan jumlah kes aktif di negara ini menjadi 48,150. Sebanyak 760 orang kini telah meninggal dunia kerana Covid-19.

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular